Connect with us
Dibaca: 806

Asia

Terinspirasi 212, Lautan Massa Hadiri Aksi 812 di Malaysia

Aksi 212 yang dihadiri jutaan umat manusia di Monas, Jakarta rupanya menginspirasi negeri jiran Malaysia menggalang aksi serupa

Aksi 812 di Malaysia - Foto : Istimewa

SWARARAKYAT.COM – Terinpirasi Aksi 212 di Indonesia, lautan massa ikut menghadiri Aksi 812 di Kuala Lumpur, Malaysia.

Baiq Wiwik Diyan Angraeni melalui status facebooknya menulis, suasana jemaah solat Zuhur di Jalan Raja berdepan dengan Bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur menjadi hening seketika ketika imam membacakan doa sebentar tadi.

Massa Aksi 812 di Malaysia melakukan sholat berjamaah

Imam Muhammad Ali Jamil membacakan doa dengan suara yang sebak selepas selesai memimpin solat.

Baca Juga:   Indonesia Desak Australia Tanggung Jawab Atasi Tumpahan Minyak di Laut Timor

Lautan Massa Aksi 812 di Malaysia

Melalui doa yang ringkas itu beliau memohon agar Allah mencampakkan taufik dan hidayah kepada para pemimpin di negara ini agar menjadi manusia yang beriman serta bertakwa.”Kami berdoa di bawah langit-Mu, di bawah pancaran matahari-Mu yang terang berberang [..] Kau selamatkanlah himpunan kami hari ini ya Allah,” katanya.

 

Jemaah kemudian mendirikan solat hajat sebelum pengacara majlis Timbalan Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (Ummah), Kamaruzaman Mohamad, mengendalikan majlis.Untuk rekod Kamaruzaman juga ialah anggota Jawatankuasa Pusat PAS.

Massa Aksi 812 di Malaysia

Baca Juga:   Batalkan Proyek Rp281,7 Triliun, Mahathir: Malaysia Bisa Miskin Kalau Diteruskan

Beliau juga mengingatkan peserta supaya menjaga kebersihan dan keselamatan harta awam.”Jika tuan-tuan nampak sampah, tuan-tuan simpan dan bawa balik untuk dijadikan kenang-kenangan,” katanya. (Ren)

More in Asia

error: Dilarang copy paste tanpa izin!